terug naar overzicht
8 februari 2018

Isolatiefabels

Isolatiefabels - ImmoHuis

Hoewel het dé manier is om je huis energiezuiniger en comfortabeler te maken, doen er nog heel wat fabels de ronde over isoleren. Wij helpen graag enkele hardnekkige misverstanden voor eens en altijd de wereld uit:

FABEL 1 - Trop is te veel: je kan je woning ook over-isoleren - Hoe dikker de isolatielaag, hoe minder warmteverlies. Al zal het extra isolerend effect vanaf een bepaalde dikte minder groot worden voor elke centimeter isolatie die je dan nog extra aanbrengt. Dus: over-isoleren bestaat niet, slecht isoleren wel. Want wordt het isolatiemateriaal niet juist aangebracht of vergeet je om luchtdicht te isoleren, dan ontsnapt de warmte toch en krijg je op termijn problemen met condenstatie en schimmelvorming.

FABEL 2 - Elke dag verluchten is even doeltreffend als een ventilatiesysteem - Wie goed isoleert, maakt zijn huis luchtdicht door alle gaten en kieren dicht te maken. Dus moet je maken van een goede luchtcirculatie: de vervuilde en vochtige binnenlucht moet naar buiten afgevoerd worden en vervangen door verse buitenlucht. Dat is een continu proces en kan alleen met een ventilatiesysteem. Het is dus een fabeltje dat dagelijks 10 minuten de ramen openzetten om de kamers te luchten hetzelfde effect zou hebben.

FABEL 3 - Zachte, wollige materialen isoleren beter dan harde platen - Dat klopt niet. Wil je weten hoe isolerend een materiaal is, dan moet je de lambdawaarde of warmtegeleidingscoëfficiënt bekijken. Hoe lager die waarde, hoe minder het materiaal warmte geleidt en dus hoe sterker de isolerende werking ervan. Het is dus goed mogelijk dat een dun, hard materiaal beter isoleert dan een dik en wollig. Let wel: met een product met een hogere lambdawaarde kan je even goed isoleren, op voorwaarde dat je voor een dikkere uitvoering kiest.

FABEL 4 - Isoleren bewijst alleen 's winters zijn nut - Neen, net zoals geïsoleerde daken, muren en vloeren in de winter voorkomen dat de kou binnensluipt, houden ze 's zomers de hitte buiten. Dus tijdens de zomermaanden zorgt je isolatie voor koele binnenruimtes zonder dat je hoeft te investeren in een airco-installatie. Cruciaal is wel dat je direct zonlicht op de ramen vermijdt door buitenzonwering te voorzien: schermen, (rol)luiken, luifels, ...

FABEL 5 -  Het isoleren van je vloer of muren kan je makkelijk zelf aanpakken - Je dak isoleren kan je zelf, je krijgt er zelfs een premie voor van Eandis. Vloer- of muurisolatie daarentegen, is technisch een veel complexer verhaal. Daarom neem je best een erkend aannemer onder de arm. Hij zal het juiste product kiezen in functie van drukvastheid, vochtdichtheid, akoestiek of brandveiligheid. Nadien zal hij het volgens de regels van de kunst aanbrengen. Zo ontstaan er geen koudebruggen: plaatsen waar de warme binnenruimte en de kou buiten met elkaar in contact staan.

FABEL 6 - Al die isolatiematerialen maken je huis vatbaarder voor brand - De invloed van isolatiematerialen op het brandrisico is hoe dan ook heel beperkt. Ze maken slechts een fractie uit van alle aanwezige materialen. Bovendien zitten ze verwerkt in vloeren en muren en worden ze, waar nodig, afgeschermd. Dat geldt bijvoorbeeld voor plantaardige materialen als vlaswol, cellulose of hennep. De veelgebruikte schuimrubbers polyurethaanof PUR en polyisocyanuraat of PIR bevatten dan weer brandvertragende componenten. Minerale isolatiematerialen - glaswol, rotswol en cellenglas - tot slot, zijn hoe dan ook niet brandbaar.

FABEL 7 -  Een bestaand huis isoleren is verloren moeite: het E-peil van een nieuwbouw haal je toch nooit - Met na-isolatie van een bestaande woning kan je wel degelijk een mooie winst boeken. Niet alleen op je energieverbruik, maar ook qua wooncomfort. Zelfs wie in fases isoleert zal het verschil merken, alle beetjes helpen.

Bron: eandismagazine - artikel van experten Patrick Steurbaut en Patrick Carrette