Berchem

Berchem

“Berchem is een woonbuurt, vol rustige straten met mooie huizen. U vindt er fantastische restaurants en unieke winkeltjes.” - Stad Antwerpen

 

Oud-Berchem

Statige herenhuizen met een rijke geschiedenis, keurige belle-époque woningen voor officieren en kleurrijke huisjes in steegjes met een dorpssfeer. Oud-Berchem is meer dan de Driekoningen- en Statiestraat. Doe daar nog een schepje smeuïge wapenfeiten bij van de adellijke familie de Mérode en je hebt voer genoeg voor een boeiende woonomgeving.

Station Antwerpen-Berchem

Een pluspunt aan wonen in Berchem is o.a. het station. Van hieruit vertrekken zowel lokale treinen, als internationale treinen. Het station heette aanvankelijk gewoon Berchem. Na de fusie in 1983 van Berchem met Antwerpen kreeg het station de naam Antwerpen-Berchem. Sinds december 2014 stopt de Beneluxtrein niet alleen in Antwerpen-Centraal maar ook in Antwerpen-Berchem.

Wolvenberg

Wolvenberg is het enige natuurgebied in de binnenstad van Antwerpen. Het ligt op een boogscheut van het station van Berchem, tussen de Posthofbrug en de Grote Steenweg. Wolvenberg, sinds 2001 erkend als natuurreservaat, is een stedelijk natuurgebied. Het is gevestigd op de restanten van de Grote Omwalling van Antwerpen. Het gebied ligt in een fossiele meander van de Schelde. Dit natuurreservaat toont de wandelaar een sterk staaltje van spontane verbossing op een typische Antwerpse bodem. Behalve bos en kalkrijke graslanden, is er in Wolvenberg ook een vochtig wilgenbroek met poelen. Tal van waterplanten en amfibieën voelen zich in deze poelen thuis.

Bronnen: https://www.antwerpen.be & http://www.visitantwerpen.be & www.natuurpunt.be

Panden in Berchem