Diamantwijk, Stadspark, Zurenborg, ...

Diamantwijk, Stadspark, Zurenborg, ...

“In deze buurt kom je de wereld tegen. In de gezichten op straat, in de winkels, cafés en restaurants. Van chic tot volks, van historisch tot hedendaags: deze wijk heeft het allemaal. Het hart van de wijk is het majestueuze Centraal Station. Ernaast ligt de Zoo, de mooiste tuin van Antwerpen. Ook de diamantbuurt is vlakbij.” - Stad Antwerpen

 

Parken & de Zoo

Het Stadspark is even divers als Antwerpen zelf. Skatende jongeren komen er even graag als ouderen. Meisjes in bikini liggen er te zonnen naast gesluierde vrouwen. Dit park biedt voor elk wat wils, het hele jaar door. Het Stadspark is één van de weinige glooiende plekjes in de stad, en is ontworpen in een typisch Engelse landschapsstijl. Dat was echt mode toen het park werd aangelegd aan het eind van de 19de eeuw. Aan de ingang op de hoek van de Van Eycklei en de Rubenslei herinnert een indrukwekkend monument aan de slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

In 2015 werd het Harmoniepark in Antwerpen feestelijk heropend. LAND landschapsarchitecten tekende het nieuwe ontwerp voor dit 19de-eeuwse stadspark. De stad Antwerpen wenste het Harmoniepark te ontwikkelen als een kwalitatief stadspark en een aantrekkelijke ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners van de wijk Harmonie. De elementen van het 19de eeuwse landschapspark - zoals het park oorspronkelijk was opgezet - vormen de basis voor het nieuwe ontwerp van LAND Landschapsarchitecten. De glooiende centrale ruimte met opgaande randen en boomgroepen, de meanderende paden en het prachtig bomenbestand zijn gebruikt om het park terug in haar sierlijkheid te herstellen.

In het hart van de stad ontdek je ZOO Antwerpen, de mooiste 19de eeuwse dierentuin ter wereld! Het prachtig decor behoort tot het culturele erfgoed. Honderden exotische dieren verwelkomen je: olifanten, brilberen, leeuwen, okapi’s, gorilla’s, …

Diamantwijk

De Antwerpse diamantwijk is een wereldcentrum en is ongeveer 1 km² groot. Het diamantkwartier, gelegen nabij het Centraal Station vormt het hart van de Antwerpse diamantindustrie.

Traditioneel kent de wijk een sterke joodse bevolking, waaronder het grootste aantal Orthodoxe Joden in West-Europa. De laatste 20 jaar werd de diamanthandel echter meer en meer overgenomen door Indische diamantairs.

Zurenborg

De mooiste straten van ’t Stad vind je ongetwijfeld in de wijk Zurenborg, met de Cogels-Osylei op kop.

Ze bevindt zich aan de oostkant van de kernstad en is zonder meer één van de mooiste en aangenaamste stadsdelen van Antwerpen. Ze pronkt uitbundig met de grandeur van de Belle Époque en bekoort door haar rustige, elegante straten en levendige pleinen. De kers op de taart is hier natuurlijk de vermaarde Cogels-Osylei, een sublieme staalkaart van burgerlijke architectuur op het einde van de 19de en begin van de 20ste eeuw.

Bronnen: http://www.visitantwerpen.be & https://www.antwerpen.be & http://philipheylen.be & http://www.in12uur.nl/zomers-antwerpen/ & http://cgconcept.be/

 

Panden in Diamantwijk, Stadspark, Zurenborg, ...