Merksem

Merksem

“Hoewel Merksem de indruk geeft van volledig bebouwd te zijn en weinig groen te hebben, klopt dit niet helemaal. Merksem heeft namelijk een omvangrijk park rond het kasteel Bouckenborgh, dat nu ingericht is als cultuurcentrum. In het park vinden veel jeugdactiviteiten plaats en er zijn in de bossen delen waar ze voluit kunnen spelen.” - Stad Antwerpen

 

Verbazend groen

Verbazend genoeg zijn er heel wat groene locaties te vinden in Merksem. Zoals bijvoorbeeld het Bouckenborghpark. In dit park is er een verwilderde boomgaard, een grote vijver en een kasteel met grachten. De vissersclub gebruikt een deel van de grachten. In het kasteel is het cultuurcentrum van Merksem. Het kasteel en het ringwater zijn erkend als beschermd monument en landschap.

In het hart van Merksem is het Gemeentepark één van de mooiste en meest rustgevende plekjes van Merksem. Wandelen in het Gemeentepark betekent even weg zijn van het lawaai van de stad op nog geen 300 meter van de drukke Bredabaan. Het gemeentepark is een mooi park, uitgerust met een mooie vijver en tal van vogelkooien. Aan de Speelpleinstraat is een speeltuin en in het park is ook het gemeentelijk zwembad gevestigd.

Dan is er ook nog het Fort van Merksem. Dit was ooit een militair bolwerk voor de verdediging van de stad Antwerpen, maar is nu een recreatiedomein. Het werd gebouwd in 1876 en is in totaal 32 hectare groot. In 1977 werd het eigendom van de stad en werd het omgevormd tot een sport-en recreatiedomein, waar vele socio-culturele en sportverenigingen hun stek hebben. Nu kan u in het fort petanquen, voetballen, volleyballen en basketballen. Vissers met een vergunning kunnen vissen in het vestingwater. Er is ook een dierenparkje en een trim park. Het resterend gedeelte van de groene zone wordt ingenomen door volkstuintjes.

Bronnen: https://www.antwerpen.be/ & http://www.hln.be/regio/

Panden in Merksem