't Eilandje

't Eilandje

"Het Eilandje heeft zijn naam niet gestolen: het oudste havengebied van Antwerpen is omgeven door water. Vandaag is de havenactiviteit meer in het noorden geconcentreerd, maar het havengevoel overheerst hier nog steeds. Proef de oude sfeer van de loskade met monumentale pakhuizen, lantaarns, hangars en kasseitjes. Dankzij twee publiekstrekkers, het MAS | Museum aan de Stroom en het Red Star Line museum, wordt de band tussen de stad en het water nog eens onderstreept." - Stad Antwerpen

 

De toekomst van het Eilandje

Er zijn heel wat werkzaamheden aan de gang op het Eilandje. Zo worden verschillende historische gevels nabij het Bonaparte- en Willemdok gerestaureerd en wordt er hard gewerkt aan de verdere uitbouw van het MAS. Het museum moet uitgroeien tot dé ontmoetingsplaats bij uitstek.

Op het vlak van infrastructuur tracht Antwerpen van de Cadixwijk een nieuwe en betaalbare woonwijk aan het water te maken. Deze deelwijk op het Eilandje zal in de toekomst plaats kunnen bieden aan meer dan 4.000 bewoners.

Gastronomie

Sinds de opening van het Museum aan de Stroom (MAS) is 't Eilandje dé nieuwste hotspot van Antwerpen. Hippe restaurants en bars schieten er als paddenstoelen uit de grond. ‘t Eilandje heeft een uitgebreid aanbod gaande van de Italiaanse tot de Japanse keuken.

Heel veel horeca op 't Eilandje heeft het water of de haven als thema, al was het alleen maar omdat ze zijn gevestigd in een schitterend gebouw dat ooit belangrijk was in de havengeschiedenis. 't Eilandje is de laatste jaren één van de leukste plekken geworden om bijvoorbeeld op zaterdagavond uit eten te gaan. Maar overdag lunchen en 's zomers lekker op een terrasje hangen en mensen kijken is er ook geen probleem.

Bezienswaardigheden

Het Eilandje biedt je als bezoeker verschillende mogelijkheden om de geschiedenis van de wijk en de stad Antwerpen te ontdekken. Zo kun je onder meer terecht in het Museum aan de Stroom (MAS), het Rijn- en Binnenvaart Museum en het “Red Star Line Museum: People on the Move”.

Eigenlijk is de omgeving zelf één grote bezienswaardigheid! Het Bonaparte- en Willemdok, FelixArchief, Kattendijksluis, ... Deze laatst is de oudste en nog steeds bestaande sluis in Antwerpen. Ze wordt grondig vernieuwd in het kader van het Masterplan 2020. Toch zal er getracht worden om historische karakteristieken van de sluis zoveel mogelijk te bewaren.

Bronnen: www.visitantwerpen.be www.mooistestedentrips.nl (website en blog van Esther de Beer)

Panden in 't Eilandje